biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2014 július - 20 Cikk


Válság? - Megoldjuk!
2014 július 31. - Nádudvari Anna
Csütörtökön a nyári egyetem résztvevői az előzetesen kialakított négyes csoportfelosztás szerint a válságkezelő szimulációs játékkal kezdték a közös programot.

Konfliktusok, válságok, válságkezelés
2014 július 31. - Fekete Csanád
Csiki Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának elemzője előadásában összegezte a konfliktusok, válságok és a válságkezelés elméleti alapjait.

Kerekasztal-beszélgetés Ukrajnáról
2014 július 31. - Mukics Gergely
A Nyári Egyetem szerdai szakértői beszélgetésének témáját Juhász József, Sz. Bíró Zoltán és Tálas Péter részvételével az ukrajnai válság adta. Tálas Péter bevezető gondolatai az elmúlt hónapok eseményeinek rövid áttekintésével átfogó értelmezési keretet kínáltak a hallgatóságnak.

Oroszország újra nagyhatalom?
2014 július 31. - Szüsz Szilvia
A regionális biztonsággal foglalkozó szerdai tematikus nap délelőtti utolsó előadását Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő, a MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa tartotta „Oroszország újra nagyhatalom?” címmel.

Afrika válságai
2014 július 31. - Vecsey Mariann
A Nyugat-Balkán biztonsági kihívásainak megismerését követően Nyulász Viktória, a Honvédelmi Minisztérium Védelempolitikai Főosztályának munkatársa „Válságkezelés Afrikában” című előadását három nagyobb egységre bontotta: egyrészt a napjainkban már 1,3 milliárd lakosúnak becsült afrikai kontinens válságait, másrészt a nemzetközi közösség különböző nemzetközi szervezeteken keresztül megvalósított válságkezelési erőfeszítéseit ismertette, végül – egyfajta esettanulmányként – a Közép-afrikai Köztársaságban 2013 márciusa óta eszkalálódó válságot mutatta be részletesebben.

Juhász József: A Balkán biztonsági kihívásai
2014 július 31. - Vecsey Mariann
A XV. Euro-atlanti Nyári Egyetem harmadik napján, melynek tematikája a válságok és a válságkezelés kérdései köré szerveződött, Juhász József, az ELTE BTK Kelet-európai Történeti Tanszékének tanszékvezetője előadásában a Nyugat-Balkán biztonsági kihívásairól beszélt.

A belső egyensúlyát kereső NATO
2014 július 30. - Szabó Albert
2014. július 29-én a XV. Euro-atlanti Nyári Egyetem második napján Dr. Szenes Zoltán ny. vezérezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Biztonsági Tanulmányok Tanszékének vezetője tartott előadást a 2014. szeptember 4-5-i NATO-csúcstalálkozó előkészületeiről, várható témáiról. Az őszi csúcstalálkozó kapcsán a szövetség politikai és katonai vezetői „fittebb, gyorsabb és rugalmasabb” NATO kialakítását tűzték ki célul, melynek hátterében az elmúlt bő fél év ukrajnai eseményei állnak.

Orosz energiaszállítások és a kelet-közép-európai környezet
2014 július 30. - Mukics Gergely
A keddi napon Deák András György, a MTA KRTK Világgazdasági Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa Kelet-Közép-Európa energiabiztonsági helyzetéről, energiafüggőségének kérdéseiről tartott előadást.

Kiberbztonsági kihívások a közszolgálatban
2014 július 30. - Fekete Csanád
Az Euroatlanti Nyári Egyetem történetében először, skype-on keresztül megtartott előadásában Dr. Krasznay Csaba biztonságtechnikai szakértő ismertette napjaink legfőbb kiberbiztonsági tendenciáit. Véleménye szerint az Edward Snowden által kiszivárogtatott információk alapjaiban formálták át a nemzetközi kapcsolatok rendszerét.

Stratégiai környezetértékelés: A NATO jövőképe
2014 július 30. - Farkas László
A XV. Euro-atlanti Nyári Egyetem második napja azokra a kérdésekre fókuszált, amelyekre a NATO a 21. század ún. „új típusú” biztonsági kihívásai kapcsán keresi a válaszokat. Szőnyegi János, aki az elmúlt 4 évet a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokságának szervezetében töltötte, bevezető előadásában a NATO azon kutatási projektjének eredményeit mutatta be, amely a szövetségre vélhetően hatást gyakorló globális változásokat, kihívásokat térképezte fel.

Ez történt a héten - 29-30. hét
2014 július 29. - BSZK
Kelet-Ukrajnában lelőttek egy maláj utasszállító repülőgépet. Az ukrán kormány szerint az oroszbarát szeparatisták lőtték le – egy Oroszország által leszállított BUK-M1 légvédelmi rakétakomplexum rakétájával – a Malaysia Airlines Boeing 777-es repülőgépét 283 utassal és 15 fős személyzettel a fedélzetén.

Európai válaszok a forrásszűkösségre
2014 július 29. - Szüsz Szilvia
Csiki Tamás, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának elemzője előadásában az európai államok által a gazdasági válságra és forrásszűkösségre adott válaszokat összegezte a NATO és az EU védelempolitikája, valamint a fegyveres erők fejlesztése terén.

A védelmi együttműködés perspektívái Közép-Európában - panelbeszélgetés
2014 július 29. - Mukics Gergely
A hétfői nap második kerekasztalánál Kiss Péter, Németh Bence, Németh Gergely, Tófalvi Fruzsina és Tóth Máté foglalt helyet, terítékre pedig a regionális védelmi kooperációk kerültek.

Eltérő biztonságpercepciók Közép-Európában - panelbeszélgetés
2014 július 29. - Mukics Gergely
A Nyári Egyetem nyitónapján a hallgatóság a szubjektív biztonság koncepciójával ismerkedhetett meg alaposabban. A hétfői első panelbeszélgetésen Csiki Tamás, Kiss Péter, Németh Bence, Németh Gergely és Tálas Péter vitatta meg a közép-európai államok eltérő biztonságpercepcióit.

A biztonság szubjektív értelmezésének növekvő szerepe
2014 július 28. - Szüsz Szilvia
A XV. Euro-atlanti Nyári Egyetem első előadását Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egye-tem Nemzetközi Intézete Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója, a nyári egyetem vezetője tartotta „Biztonságfelfogásunkról” címmel. Előadásában a biztonság fogalmi és tar-talmi változását és a nemzetközi biztonság szereplőinek bővülését mutatta be, és emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy jelentősen megnövekedett a szubjektív biztonságnak, vagyis a biztonság percepciójának a szerepe a társadalmak biztonságfelfogásában.

Újra Euro-atlanti Nyári Egyetem!
2014 július 28. - Csiki Tamás
Nemzetközi konfliktusok, válságkezelés és a NATO képezik az immár tizenötödik alkalommal megrendezésre kerülő Tiszai Euro-atlanti Nyári Egyetem, a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös együttműködésén alapuló képzésének központi témáit. A fiatal értelmiségiek, biztonságpolitikai szakértők és a Magyar Honvédség tagjainak találkozója 2014. július 28. – augusztus 1. között a tavalyi sikert követően idén ismét Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban zajlik.

Antall József Tudásközpont Nemzetközi Nyári Egyetem 2014. július 7-18.
2014 július 24. - Nádudvari Anna, Mukics Gergely, Szabó Albert
Az Antall József Tudásközpont idén második alkalommal rendezte meg nemzetközi nyári egyetemét július 7. és 18. között. Az idei nyári egyetem a közép-európai, azon belül is a Visegrádi Országok gazdasági, politikai és kulturális kapcsolatait vette nagyító alá. A biztonsagpolitika.hu szerzői július 11-én és 14-én tudósítottak az eseményről, amikor különböző biztonság- és védelempolitikai témák kerültek terítékre. Ezeket a tudósításokat olvashatják az alábbiakban.

A NATO védelmi- és külügyminisztereinek brüsszeli találkozói – 2014. június
2014 július 17. - Selján Péter
A NATO védelmi miniszterei június elején áttekintették a kollektív védelem megerősítése érdekében eddig tett lépéseket, tárgyaltak a szeptemberben megrendezésre kerülő walesi csúcstalálkozó előkészületeiről, a Szövetség és Ukrajna közötti védelmi együttműködésről, az orosz-ukrán válságról, a grúz védelmi reform alakulásáról, végül pedig az afganisztáni biztonsági helyzetről. Június utolsó hetében a NATO külügyminiszterei Brüsszelben találkoztak, mely alkalommal többek között megerősítették a "nyitott ajtók" politikáját, jóváhagyták egy Szövetségi Készenléti Akcióterv (Alliance Readiness Action Plan) kidolgozását, valamint elfogadták a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erőt (International Security Assistance Force, ISAF) felváltó Operation Resolute Support művelet részletes műveleti tervét.

EU Figyelő - 2014. július
2014 július 17. - Szűcs Andrea Dóra, Csuzda Norbert, Hegedüs Márton, Etl Alex
E havi hírösszefoglalónkat a Külügyek Tanácsának következtetéseivel kezdjük, melyek egyaránt érintik az ukrajnai, iraki és líbiai helyzetet. Ezt követően beszámolunk az Európai Tanács üléséről, amelyen az állam- és kormányfők Jean Claude Junckert jelölték a Bizottság élére, de sok más külpolitikai vonatkozású esemény is történt. Foglalkozunk szomszédság- és bővítéspolitikával, például a Montenegróval folytatott csatlakozási tárgyalások alakulásával. Végül már-már szokásunkhoz híven bemutatjuk az EU-műveletek aktuális eseményeit, köztük az EUCAP Nestor és Szomáliföld között megkötött megállapodást.

NATO Hírfigyelő - 2014. június
2014 július 07. - Budai Ádám
A júniusi holnap bővelkedett az eseményekben. Amellett, hogy a Szövetség védelmi és külügyminisztereinek találkozójára is sor került, a NATO koszovói művelete 15., a Partnerség a Békéért (Partnership for Peace, PfP) kezdeményezés a 20. évfordulóját ünnepelte. E hónapban a partnerkapcsolatok és a transzatlanti kötelék erősítése került előtérbe, míg természetesen az ukrán válság fejleményei is meghatározóak voltak a NATO számára. A főtitkár látogatást tett Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, valamint gratulált a sikeresen lezajlott afganisztáni elnökválasztáshoz is.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem