biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2014 augusztus - 11 Cikk


15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014 augusztus 31. - biztonságpolitika.hu
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhet, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a kilencediket olvashatja, amit Erdős Andréval, Magyarország korábbi ENSZ nagykövetével készítettünk.

XV. Euro-atlanti Nyári Egyetem – Fókuszban Magyarország 15 éves NATO-tagsága
2014 augusztus 27. - Hegedüs Márton
Július utolsó hetében újra megtelt a NATO és a válságkezelés iránt érdeklődő „nyári egyetemistákkal” a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ. A 15. alkalommal megrendezésre került Tiszai Euro-atlanti Nyári Egyetem a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésén alapuló képzése, ahol a fiatal értelmiségiek, biztonságpolitikai szakértők és a Magyar Honvédség tagjai egy hétig inspiráló környezetben tanulhattak a legjelentősebb magyar szakértőktől és egymástól.

Ez történt a héten - 34. hét
2014 augusztus 25. - BSZK
A Donyecki Köztársaság (DPR) katonáinak augusztus 18-i nyilatkozatai szerint az ukrán fegyveres erők vegyi fegyvereket alkalmaznak a donyecki régióban. Az ukrán hadsereg augusztus 21-én elfogott egy orosz, hivatalos okmányokkal nem rendelkező katonai járművet.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014 augusztus 25. - biztonságpolitika.hu
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhet, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a nyolcadikat olvashatja, amit Sztáray Péterrel, Magyarország NATO nagykövetével készítettünk

Ez történt a héten - 33. hét
2014 augusztus 18. - BSZK
Továbbra sem enyhül a feszültség Ukrajnában - Oroszország a fokozatosan romló humanitárius helyzetre hivatkozva kedden egy 280 kamionból álló segélyszállítmányt indított útnak a kelet-ukrajnai területre. Petro Porosenko ukrán elnök kijelentette, hogy a szállítmány csak azzal a feltétellel léphet az ország területére, ha az nem szállít fegyvereket

Ez történt a héten - 32. hét
2014 augusztus 12. - BSZK
Július 31-én 13 év után ismét államcsődbe került Argentína, miután nem sikerült New Yorkban megállapodnia az argentin delegációnak az ország hitelezőivel július 30-áig és a Standard & Poor’s fizetésképtelenné nyilvánította. A jelenlegi csőd közvetetten a korábbi 2001-es csőddel hozható kapcsolatba

EU Figyelő - 2014. augusztus
2014 augusztus 11. - Hegedüs Márton, Szűcs Andrea Dóra, Etl Alex, Csuzda Norbert
E havi hírösszefoglalónkban – többek között – beszámolunk az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb Uniós intézkedésekről, valamint az új Külügyi és Biztonságpolitikai Főképviselő választása körüli fejleményekről is. Ezt követően összegezzük az EUFOR RCA műveletének híreit és a Gázai övezet, valamint Dél-Szudán stabilitásának helyreállítása érdekében tett lépéseket.

Ez történt a héten - 31. hét
2014 augusztus 03. - BSZK
Folytatódik a gázai konfliktus. - A Gázai-övezetben az egyre inkább fokozódó konfliktus hatására július 30-án hajnalban célzott rakétatámadást hajtott végre az Izraeli hadsereg. A támadás elsődleges célpontjai a Hamasz terrorista szervezet felsőbb köreibe tartozó személyek tartózkodási helye, illetve a Gázai-övezet kritikus infrastruktúrája.

Sikerrel zárult a XV. Euro-atlanti Nyári Egyetem
2014 augusztus 02. - Csiki Tamás
Magyarország NATO-csatlakozásának 15. évfordulója a 15. Euro-atlanti Nyári Egyetem megrendezésével is egybe esik: a július 28-án kezdődő akkreditált képzés a szolnoki MH Béketámogató Kiképzőközpontban augusztus 1-jén zárult.

Közösségi programok a nyári egyetemen
2014 augusztus 02. - Budai Ádám
A szolnoki MH Béketámogató Kiképzőközpontban július 28. és augusztus 1. között megrendezett XV. Euro-atlanti Nyári Egyetem amellett, hogy nagy hangsúlyt fektetett az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének feladatrendszerére, válságkezelési tevékenységére és az új típusú biztonsági kihívásokra adott válaszaira, nem feledkezett meg az olyan közösségépítő eseményekről sem, amelyek révén könnyebbé vált a résztvevők közötti nem csak szakmai, hanem baráti kapcsolatok kialakulása is.

A Magyar Honvédség jelene és jövője
2014 augusztus 02. - Mukics Gergely
A XV. Euro-atlanti Nyári Egyetem zárónapját a hagyományokat követve idén is a Magyar Honvédségnek szentelték a szervezők. Pénteki vendégeink Kern Tamás, a Miniszterelnökség stratégiai és tájékoztatási helyettes államtitkára, Dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök-helyettes, valamint Farkas Anikó, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke voltak. A három előadás egymáshoz szorosan kapcsolódva mutatta be a Honvédség előtt álló kihívásokat, a megoldandó problémákat és a megoldási lehetőségeket.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem