biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2014 október - 6 Cikk


Analógiák és eltérések - Az Iraki Szabadság Hadművelet és a Mali Szervál Hadművelet összevetése
2014 október 27. - Schuh Dávid
A hidegháború megszűnésével a 20. század utolsó és a 21. század első éveiben politikai és katonai területen olyan újfajta kihívások és fenyegetések jelentek meg, amelyekre még a legfejlettebb államok sem voltak felkészülve. 2001. szeptember 11-én valami új, rendkívül veszélyes és arctalan ellenség megjelenésére döbbent rá a nyugati világ. Ezt a fenyegető és nehezen definiálható ellenséget a terminológia terrorizmusnak nevezi, és olyan kihívásokkal szembesítette többek között az Amerikai Egyesült Államok vezetőit, amilyenekre eddig nem volt példa a történelemben. Az Amerikai Egyesült Államokat ért támadás után világossá vált, hogy a világ egyetlen nemzete sincs biztonságban a terrortámadást elkövető iszlám szélsőséges szalafisták térnyerése következtében. A szalafizmus az az iszlám doktrína, amely magába gyűjti az összes olyan muszlimot, aki tagadja az állam létjogosultságát és kizárólag a hívők uralta világ eszméjét fogadja el. A szalafisták nem ismerik el az emberek jogát törvények alkotására és a politikai folyamatok irányítására, és csak azt fogadják el követendő törvényként, ami a szent könyvben, a Koránban le van írva. A szeptember 11-ei terrortámadást követően világossá vált, hogy a biztonságpolitikai törekvéseket eddig alakító körülmények megváltoztak. A hagyományos értelemben vett „katonai elrettentés” politikája nem hozott eredményt az újfajta fenyegetéssel, a terrorizmussal szemben.

Ez történt a héten - 43. hét
2014 október 27. - BSZK
Svéd feltételezések szerint egy orosz tengeralattjárót azonosítottak, miközben orosz felderítő repülőgép sértette meg az észt légteret. Ázsiában tovább folytatódtak az atrocitások a pakisztáni-iráni határon, a Kínai Kommunista párt bemutatta igazságszolgáltatási reformjának terveit, miközben elindult az első kínai kísérleti űrhajó. Újabb ebolás fertőzést azonosítottak az amerikai kontinensen, egy Guineában dolgozó orvos már a negyedik eset az USA-ban.

NATO Hírfigyelő - 2014. szeptember
2014 október 17. - Selján Péter
Szeptember meghatározó eseménye vitathatatlanul a walesi csúcstalálkozó volt, melynek középpontjában az ukrán-orosz konfliktus, illetve a NATO kollektív védelmi és reagáló képességének megerősítése állt. Emellett a csúcson olyan, az egyes konfliktus sújtotta térségekkel kapcsolatos kihívások is nagy figyelmet kaptak, mint az Iszlám Állam nevű szervezet elleni fellépés Irakban. A NATO-tagországok állam- és kormányfői határozottan elítélték Oroszországot, amiért önhatalmúlag, a nemzetközi jogot megsértve annektálta a Krím-félszigetet, és szándékosan destabilizálja Kelet-Ukrajnát. Ezzel kapcsolatban a Szövetség megerősítette, hogy továbbra is határozottan kiáll Ukrajna területi egységének és szuverenitásának helyreállítása mellett. Afganisztánnal kapcsolatban a Szövetség tagállamainak vezetői a közép-ázsiai ország hosszú távú támogatása mellett kötelezték el magukat, így az ISAF-művelet 2014 végi lezárása után 2015-ben el kívánják indítani a „Resolute Support” kiképző-támogató műveletet, biztosítani fogják az afgán biztonsági erők finanszírozását, valamint szorosabb együttműködést építenek majd ki a helyi kormányzattal. Mindezek mellett fontos személyi változás is történt a NATO élén, hiszen a hónap végén Anders Fogh Rasmussent Jen Stoltenberg korábbi norvég miniszterelnök váltotta a főtitkári poszton.

EU Figyelő - 2014. október
2014 október 17. - Bartha Ádám, Csuzda Norbert, Hegedüs Márton
E havi hírösszefoglalónk során bemutatjuk az Unió környezetében lévő válságövezetek aktuális történéseit, így például az ukrán-orosz konfliktus alakulását. Ezek mellett híreink közt olvashat az EU által vezetett műveletek fejleményeiről, köztük az EU és Szomália között létrejött magas szintű találkozóról. Végezetül most is beszámolunk az Unió szomszédságpolitikájáról és Štefan Füle biztosi tevékenységéről, aki ebben a hónapban Moldovába és Azerbajdzsánba is ellátogatott.

SUSCO Budapest 2014 - Az AJTK fenntartható fejlődésnek szentelt konferenciája
2014 október 13. - Szabó Albert, Kukovics Mihály
Az Antall József Tudásközpont idei egyik legnagyobb horderejű rendezvénye a fenntartható fejlődés témája köré szervezett kétnapos SUSCO konferencia volt. A rendezvény megszervezésében az AJTK olyan szervezetek támogatását is élvezte, mint a Nemzeti Innovációs Hivatal, a UNDP vagy a Konrad-Adenauer-Stiftung. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt. A rendezvény számos hazai és nemzetközi szakértő felvonultatásával hívta fel a figyelmet a fenntartható fejlődés fontosságára. A konferencia során az előadók szakmai véleményüket érdeklődő közönség és a sajtó képviselői előtt oszthatták meg. A konferenciát ifjúsági fórum, valamint a tudományos és civil szférának és a gazdaság privát szereplőinek megjelenési lehetőséget biztosító expo kísérte.

Ez történt a héten - 35. hét
2014 október 03. - BSZK
Az elmúlt hetekben az ukrán és a nyugató sajtó jellemzően az ukrán kormányerők folyamatos sikereiről, valamint Luhanszk és Donyeck városok körülzárásáról és a bármelyik pillanatban megindítható ostromukról tájékoztatott. A valóságban viszont az augusztusi ukrán katonai műveleteket inkább a stagnálás és a kisebb eredmények jellemezték. Az ukrán kormány augusztus elsejei hivatalos térképe szerinti helyzethez képest augusztus 24-ig egyedül Luhanszk nem túl stabil körülzárása említhető fontos eseményként. Az ukrán előrenyomulás lassulása ellenére a szeparatista erők sok helyütt azonban olyan kedvezőtlen helyzetbe kerültek, amely az Oroszországból történő támogatásuk jelentős növelése nélkül hosszú távon a vereségüket vetítette előre.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem