biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

NATO Hírfigyelő - 2011. november

2011 december 13. - 20:51 - Tófalvi Fruzsina

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Partnerkapcsolatok

November 1-je és 12-e között a Szövetséges Összhaderőnemi Hadműveleti Parancsnokság (JFC) Litvániában rendezte meg a „Steadfast Juncture” gyakorlatot, ahol a nemzetközi erők irányítási és vezetési képességeit tesztelték egy krízishelyzet esetén. A gyakorlat célja az volt, hogy a NATO Reagáló Erő 2012 elérje teljes műveleti kapacitását, és hogy felkészüljön a készenléti állapotra. A fiktív forgatókönyv szerint a csapatok az ENSZ mandátuma alatt zajló krízisreagáló műveletben nyújtottak humanitárius segítséget. A gyakorlatot a litván és a lett honvédelmi miniszter, Rasa Juknevičienė és Artis Pabriks is meglátogatta a litván és lett vezérkari főnökök társaságában.

November 3-án és 4-én a NATO munkatársai a nők, a béke és a biztonság kapcsolatával foglalkozó workshopon vettek részt a római NATO Védelmi Akadémián, ahol elsősorban a nemzeti és nemzetközi szintű oktatás és kiképzés aspektusából vizsgálták a „gender” viszonyokat. A workshop során a jelenlegi gyakorlatokat megvitatva készítettek ajánlásokat az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1325. határozatának hatékonyabb végrehajtásához a NATO műveletek során. Az 1325. határozat szerint a nők és gyermekek aránytalanul nagy mértékben érintettek a háborúk és konfliktusok során, továbbá a történelem során a nőket kihagyták a békefolyamatokból és a stabilizációs törekvésekből. A határozat ennek értelmében a nők teljes és egyenlő bevonására szólít fel a konfliktus megelőzéstől a konfliktusok utáni rekonstrukción keresztül, egészen a béke és biztonság megteremtéséig. November 17-én a NATO főtitkár kiadta első éves jelentését a NATO szerepéről a határozat megvalósításában.  A jelentés szerint a NATO tagállamok a határozat jegyében végzik a csapatok kiképzését a bevetések előtt. Mindemellett a jelentés szerint számos, a nők helyzetéhez kötődő pozíciót hoztak létre a NATO központokban, illetve az ISAF-en, a KFOR-on és a PRT-ken belül is. 2011 során kiépült egy informális együttműködés is több nemzetközi szervezet „gender” szakértői között (pl. NATO, EU, ENSZ), akik videokonferencián egyeztettek ez év februárjában. A NATO a kommunikációs tevékenysége során is nagy hangsúlyt fektetve a nők helyzetére, a NATO TV több riportot is készített a témában, illetve a PDD támogatásával workshopokat szerveztek.

November 4-én Anders Fogh Rasmussen Dániába látogatott, ahol többek között Helle Thorning-Schmidt miniszterelnökkel, Villy Soevndal külügyminiszterrel és Nick Haekkerup védelmi miniszterrel találkozott. A NATO főtitkár köszönetet mondott Dániának a líbiai és afganisztáni művelethez való kiemelkedő hozzájárulásáért.

November 4-én Giampaolo Di Paola admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke Milánóba látogatott, ahol a Nemzetközi Politikai Tanulmányok Intézetében vitatta meg a szövetség legfontosabb terveit és feladatait. A beszélgetés legfőbb témája az ún. Okos Védelem (Smart Defence) stratégiája volt.

November 7-én a NATO főtitkár Washingtonba látogatott, ahol többek között Barack Obamával, Hillary Clintonnal, illetve Leon Panetta védelmi miniszterrel találkozott, hogy értékeljék a NATO műveleteket, és felkészüljenek a chicagói csúcsra. A líbiai műveletet egyértelmű sikerként könyvelték el, ahol Európa, az Egyesült Államok és arab partnereik, sikeres csapatot alkotva működtek együtt a NATO parancsnoksága alatt.  A főtitkár kiemelte az Afganisztánban elért eredményeket is, véleménye szerint az afgán vezetésre való átállás jó úton halad előre. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a gazdasági problémák tükrében jól átgondolt együttműködésre van szükség, különben kevesebb forrás jut majd védelemre. Ehhez az Okos Védelem lehet az egyik megfelelő út.

Anders Fogh Rasmussen és Barack Obama

Anders Fogh Rasmussen és Barack Obama találkozója Washintonban, 2011. november 7-én. (Forrás: www.nato.int )

 

November 7-én Kanadában tartották a világ eddigi legnagyobb nem halálos fegyvereket felvonultató bemutatóját, amelyet a NATO szponzorált.  A műveletek során egyre több parancsnok igényel ilyen fegyvereket, amelyek kevésbé pusztítják az épületeket, az infrastruktúrát és kevésbé veszélyesek a civilekre nézve is.

November 7-e és 11-e között tartották a németországi Oberammergauban a NATO „Védelmi vezetés az integritásfejlesztésben” című kurzusát. A kurzus fő témája a jó kormányzás és menedzselés, az integritás és a vezetés alapjainak megerősítése volt a védelmi szektorban.  A résztvevők, akik Marokkóból, Örményországból, Franciaországból, Norvégiából, Csehországból, Lengyelországból, Portugáliából, Oroszországból, Ukrajnából és az Egyesült Királyságból érkeztek, megosztották egymással tapasztalataikat és az előttük álló kihívásokat.

November 8-a és 11-e között az Észak-Atlanti Tanács Grúziába utazott, ahol értékelték a NATO-Grúzia partnerkapcsolat eddigi eredményeit, illetve meghatározták a jövőbeni együttműködés prioritásait. A Tanács tagjai találkoztak többek között Nika Gilauri miniszterelnökkel és Mikheil Szaakasvili köztársasági elnökkel.  A találkozó során a főtitkár megerősítette azt az ígéretét, amelyet a bukaresti csúcson tett 2008-ban, mely szerint Grúzia a szervezet tagja lesz, azonban „a további reformfolyamat jelenti majd Grúzia belépőjegyét a NATO-ba”. Ugyanakkor köszönetet mondtak Grúzia hozzájárulásáért a NATO műveletekhez, elsősorban az ISAF-hez, amelyben Grúzia a második legjelentősebb hozzájáruló fél a nem NATO tagállamok között, illetve jövő évre várhatóan előlép az első helyre.

November 10-én konferenciát tartottak Vilniusban, ahol a NATO, a partnerállamok, illetve a magánszféra szekértői gyűltek össze, hogy megvitassák a legújabb technikai vívmányokat, amelyekkel csökkenteni lehet a hadseregek fosszilis energia függőségét.  Az „Innovatív energetikai megoldások katonai alkalmazása” című konferencián az energiafelhasználás hatékonyabbá tétele volt a téma, amely nem csupán a katonai műveletek biztonsága miatt fontos, hanem a környezet védelme érdekében is.

Giampaolo Di Paola admirálist, a NATO Katonai Bizottságának elnökét a hónap folyamán Olaszország védelmi miniszterévé nevezték ki, így november 18-án hivatalosan is elköszönt a Katonai Bizottságtól és a NATO főtitkárától. Di Paola 2008 óta töltötte be a posztot. Helyét ideiglenesen Walter E. Gaskin vette át, míg 2012-ben Knud Bartels be nem tölti a pozíciót.

Giampaolo Di Paola admirális

A Katonai Bizottság leköszönő elnöke, Giampaolo Di Paola. (Forrás: www.acus.org )

 

November 15-én japán szakértők és tudósok érkeztek a NATO brüsszeli Központjába, hogy megvitassák az együttműködés új területeit Japán és a NATO között, többek között a rakétavédelem kérdését is. Japán eddig segéllyel és szakértőkkel is támogatta a NATO afganisztáni misszióját.

November 17-én került sor a NATO rakétavédelmi rendszerének első tesztjére a németek által vezetett Sebes Nyíl 2011 (Rapid Arrow 2011) gyakorlaton. A teszt sikeresen zajlott le, amely így hitelesítette a rekétavédelmi rendszert. A program vezetője, Alessandro Pera tábornok szerint ez a projekt a legjobb példája a nemzetközi együttműködésnek, ahol a felek önállóan nem tudtak volna ilyen képességeket kiépíteni, ám együtt sikeresen megvalósulhatott a célkitűzés. A következő lépés a fejlesztés során az, hogy ne csupán a szövetséges csapatok védelmére lehessen használni a rendszert, hanem a lakott területek és a civilek védelmére is.

November 22-én Robert McClelland, Ausztrália igazságügy minisztere látogatott a NATO Központjába, ahol Claudio Bisogneroval, a NATO főtitkár-helyettesével találkozott. A főtitkár-helyettes dicsérte Ausztrália afganisztáni erőfeszítéseit. Ausztrália 1500 katonával képviselteti magát a misszióban, amellyel jelenleg a legnagyobb hozzájáruló a nem NATO tagállamok között.

Audronius Azubalis, litván külügyminiszter, az EBESZ soros elnöke november 23-án részt vett az Észak-Atlanti Tanács ülésén, ahol az EBESZ Minisztertanácsának következő, decemberi üléséről beszélt. Véleménye szerint a NATO és az EBESZ együttműködésének fő területei az emberi jogok védelme, a jogállamiság, és a demokratikus intézmények kialakítása és fejlesztése a Balkánon, Kelet-Európában, Közép-Ázsiában és Afganisztánban. A NATO főtitkár-helyettese, Claudio Bisognero véleménye szerint a litván soros elnökség alatt javult a NATO és az EBESZ közötti kommunikáció.

November 23-án a NATO főtitkár sajnálatát fejezte ki Medvegyev orosz elnök korábbi kijelentése miatt, amely szerint a NATO rakétavédelmi rendszerére megfelelő válasz volna a NATO közvetlen szomszédságába való rakétatelepítés. A főtitkár véleménye szerint ez a hozzáállás már a múltba kellene, hogy tartozzon. Az elnök retorikája összeegyeztethetetlen a NATO és Oroszország új stratégiai viszonyáról szóló megállapodásokkal és az elmúlt időszakban folytatott párbeszéddel. Ugyanakkor november 30-án a NATO és Oroszország csereprogramjának keretében a NATO magas rangú munkatársai látogattak Moszkvába, ahol a katonai közkapcsolatokért felelős tisztviselőkkel egyeztettek. A találkozó alkalmával tapasztalatot cseréltek arról, hogyan kommunikálnak a nemzeti és nemzetközi intézmények a nyilvánossággal, kiemelt hangsúlyt helyezve az internet alapú médiára.

November 28-án kétszáz szakértő gyűlt össze Brüsszelben az első, „A globális biztonság új kihívásai” című konferencia alkalmából. A konferenciát az Új Típusú Biztonsági Kihívások Divíziója szervezte. A szakértők megismerkedhettek a Divízió programjával, terveivel. A Divízió vezetője, Iklódy Gábor főtitkár-helyettes kiemelte az együttműködés fontosságát és az új típusú kihívásokra való reagálás kapcsán elmondta, hogy „a NATO vagy csapatjátékos lesz, vagy egyáltalán nem lesz játékos.”

Műveletek

November 12-én egy NATO hadihajó és egy japán haditengerészeti felderítőgép együttműködésével elfogtak egy, az Ádeni-öböl nemzetközileg elismert tranzit folyosóján (IRTC) tevékenykedő kalózhajót a NATO Óceáni Pajzs hadműveletének keretében. A kalózok fegyverzetét elkobozták, majd ellátták a legénységet megfelelő mennyiségű vízzel, élelemmel és üzemanyaggal, hogy azok elérhessék a szomáliai partokat. A haditengerészeti felderítőgépek (MPA) vizuálisan és radarral pásztáznak nagy területeket az óceánon, így hatékonyan felderítve és lefegyverezve a kalózhajókat.

November 15-e és 17-e között a NATO Katonai Bizottsága az ISAF főhadiszállására, Kabulba látogatott. A látogatás során elsősorban az általános biztonsági helyzetről, illetve az afgán vezetésre való átállás előrelépéseiről egyeztettek. Di Paola admirális, a Bizottság – idő közben távozott – elnöke elmondta, hogy a 300 000 főnyi afgán erő már nagyjából a lakosság több mint negyedének biztonsága felett őrködik. November 27-én Karzai elnök bejelentette, hogy az afgán tartományok egy második csoportja is áttér afgán irányításra, ami azt jelenti, hogy nemsokára az afgánok látják el a biztonsági feladatokat az ország területének több mint felén.


Egyetért, vagy inkább vitatkozna vele? Elmondaná véleményét másoknak is? Tegye meg a publikáció blogposztján!

Transcript:
Meghalni az élelemértKözösségi média: a demokráciáknak is árthat?Tartós Partnerség: a korrupció Afganisztán fő csatatere?


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2020 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem