biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

15 éve a NATO-ban - Országos egyetemi és főiskolai döntő

2014 április 08. - 14:32 - Budai Ádám

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Magyarország 15 éve jelentős lépést tett az euro-atlanti integráció felé, mikor 1999-ben csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, amelynek azóta elkötelezett és aktív tagja. E jeles alkalomra emlékezve rendezett vetélkedőt a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Pákozdi Katonai Emlékpark, az Antall József Tudásközpont, a Magyar Atlanti Tanács és a Biztonságpolitika Portál NATO-NETto rovata a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának szakmai támogatásával 15 éve a NATO-ban címmel. A vetélkedő február 24-én megrendezett első online fordulójából, amelyben 51 csapat vett részt az ország számos középiskolájából és felsőoktatási intézményéből, a 6-6 legjobb csapat jutott tovább kiemelkedő eredménnyel. Az első fordulóból továbbjutott legjobb hat egyetemi csapat a Budapesti Corvinus Egyetemen mérte össze tudását a végső győzelemért április 4-én, a NATO megalapításának 65. évfordulóján.

A megmérettetésen nemcsak a csapatok NATO-val kapcsolatos tudását tesztelték, hanem kreativitásukat, problémamegoldó készségüket is használhatták. Az izgalmas, kiélezett versengést hozó vetélkedőt a négytagú zsűri értékelése zárta, amelyben helyet foglalt Antall Péter, az Antall József Tudásközpont igazgatója, Tálas Péter, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója, Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Biztonsági Tanulmányok Tanszékének tanszékvezetője, valamint Csiki Tamás, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársa.


15 éve a NATO-ban vetélkedő: A zsűri. Kattintásra nagyobb kép nyílik.

A 15 éve a NATO-ban vetélkedő egyetemi/főiskolai döntőjének zsűrije (bj): Csiki Tamás, Tálas Péter, Antall Péter, Szenes Zoltán. (Fotó: AJTK - Pittner Anna)

Helyezés

Csapat neve

Oktatási intézmény

Elért pontszám

1.

KatoNATO

Nemzeti Közszolgálati Egyetem (BVA)

42

2.

Alpha-Bravo-8

Nemzeti Közszolgálati Egyetem (BVA)

41

3.

The Smartest Defence

Budapesti Corvinus Egyetem – ELTE ÁJK

40

4.

Harmadik Dandár

Pázmány Péter Katolikus Egyetem (NT)

33

5.

IKB

Budapesti Gazdasági Főiskola

27

6.

Spirits of Salem

Budapesti Corvinus Egyetem (NT)

24,5

 

15 éve a NATO-ban vetélkdeő: Az egyetemi döntő győztes csapata. Kattintásra nagyobb kép nyílik.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem színeiben, a KatoNATO csapata első helyezést ért el. (Fotó: AJTK - Pittner Anna)

A résztvevő csapatok teljesítményét a szervezőpartnerek, valamint Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a vetélkedő fővédnöke által felajánlott könyvcsomagokkal díjazták. Ezen felül nem csupán a győztes csapat, hanem a döntő első három helyezettje ellátogathat a szolnoki MH Béketámogató Kiképzőközpontba, ahol betekintést nyernek a nemzetközi válságkezelő műveletekre felkészülő katonák gyakorlatába. A program zárásaként a résztvevők közös ebéden vitathatták meg a verseny izgalmait, ahol lehetőségük nyílt a zsűri tagjaival való kötetlen beszélgetésre és eszmecserére is.


15 éve a NATO-ban vetélkedő: Az egyetemi döntő résztvevői, zsűrije és szervezői. Kattintásra nagyobb kép nyílik.

A 15 éve a NATO-ban vetélkedő egyetemi és főiskolai döntőjének csapatai, a zsűri, valamint a szervezők. (Fotó: AJTK)

A szervezők ezúton is köszönik a csapatok lelkes hozzáállását és eredményes munkáját, továbbá azok fáradhatatlan szervezői munkáját, akik nélkül az esemény nem jöhetett volna létre!

 

 

Gratulálunk minden egyetemi csapatnak az egész vetélkedő során mutatott példás lelkesedés, elszánt tudásvágy kapcsán, és reméljük, lesz még lehetőségünk hasonló vetélkedő alkalmával velük és hallgatótársaikkal is találkozni!


Transcript:
Tartós Partnerség: a korrupció Afganisztán fő csatatere?Arab tavasz = Az első Facebook Forradalom?NATO Tükör - A világgazdaság 2011-ben: fel vagy le?


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2020 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem