biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

NATO-vetélkedő Magyarország NATO-tagságának 15. évfordulója alkalmából a biztonságpolitika.hu-n.

 

 

F E L H Í V Á S

 

NATO-vetélkedőn való részvételre

Középiskolásoknak

valamint

Főiskolai és egyetemi hallgatóknak

Magyarország NATO-tagságának

15. évfordulója alkalmából.

 

A Magyar Atlanti Tanács, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, az Antall József Tudásközpont és a Biztonságpolitika Portál NATO-NETto rovata tisztelettel és szeretettel ezúton hívja fel a magyar fiatalok – középiskolások, főiskolai és egyetemi hallgatók –, valamint tanáraik, oktatóik figyelmét a 2014 tavaszán megrendezésre kerülő NATO-vetélkedőn való részvételre!

 

Fővédnökök:

Vargha Tamás, HM Parlamenti Államtitkár

Prof dr. Vizi E. Szilveszter, a MAT elnöke

Védnökök:

Fucsku Sándor vezérőrnagy, MH ÖHP parancsnok

Prof. Dr. Padányi József mk. dandártábornok, NKE stratégiai és intézményfejlesztési rektor-helyettes

Rábai Zsolt, a NATO Nemzetközi Titkárságának kommunikációs főmunkatársa

 

A vetélkedő két fordulóban kerül megrendezésre: az egységes, 2014. február 24-i online fordulót követően a legjobb 6 középiskolás csapat 2014. március 12-én, Magyarország NATO-csatlakozásának 15. évfordulóján mérheti össze tudását és kreativitását a Pákozdi Katonai Emlékparkban megrendezésre kerülő ünnepi program keretében. A főiskolások és egyetemisták köréből kikerülő 6 legjobb csapat 2014. április 4-én, a Washingtoni Szerződés aláírásának 65. évfordulóján találkozik a Budapesti Corvinus Egyetemen, hogy biztonságpolitikai szakértők előtt bizonyítsák és bővítsék a NATO-val kapcsolatos ismereteiket.

A részvétel feltételei:

 • 3 fős csapatok részvételére nyílik lehetőség;
 • a csapatoknak nem szükséges egy oktatási intézményből vagy akár egy osztályból/évfolyamból összeállniuk, de a csapattagoknak aktív hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezniük;
 • a csapatoknak előzetes E-mail regisztráció szükséges a NATO2014@biztonsagpolitika.hu E-mail címen, amelyben szerepel: egy „csapatnév”, a csapat tagjainak neve, valamint egy olyan E-mail és telefonos elérhetőség, amelyen szükség esetén az egész csapattal kapcsolatba tudnak lépni a szervezők. A regisztráció határideje: 2014. február 21. 18.00 óra

A vetélkedő bonyolítása:

 • Az első, online fordulóban minden regisztrált csapat részt vehet 2014. február 24-én;
 • az online fordulónak a www.biztonsagpolitika.hu oldal biztosít felületet, ahol a résztvevő csapatok NATO-val kapcsolatos tesztkérdésekre, mini esszék megírására számíthatnak;
 • az online forduló adott időkeretben zajlik (középiskolai csapatok számára másfél óra, egyetemi/főiskolai csapatok számára két óra áll rendelkezésre), egy csapatnak egyszer lesz lehetősége végig csinálni a feladatokat, amihez három különböző időpontból választhatnak: 10:00, 14:00, 17:00 óra, a választott időpontról a csapatok tájékoztatják a szervezőket a NATO2014@biztonsagpolitika.hu címen (a tájékoztatáshoz a csapat által a regisztrációnál megadott e-mail cím használható);
 • a szervezők a feladatok sikeres megoldásához szükséges bőséges információt előzetesen a résztvevők rendelkezésére bocsátják, döntően magyar nyelven;

Források

 • a feladatok értékelését biztonságpolitikai szakértők végzik;
 • az első forduló eredményéről a csapatok hivatalos értesítést kapnak 2014. március 2-ig.
 • A második fordulóra a 6 legjobb középiskolás csapat részvételével 2014. március 12-én, a Pákozdi Katonai Emlékparkban megrendezendő ünnepi program keretében kerül sor. A csapatoknak utazási támogatást tudunk biztosítani. A legjobb középiskolás csapatok kreatív feladatokra, játékos tesztkérdésekre és az ismereteiket is próbára tevő feladatokra számíthatnak.

A második fordulóba bejutott középiskolai csapatok:

Helyezés Csapat neve Eredmény
1. Refisek 76,8%
2. NavySeal 71,6%
3. Harmadik Triumvirátus 71,0%
4. Silence 70,8%
5. DFG11.B 63,4%
6. Acsádys Ezüst Nyíl 60,5%
 • A második fordulóra a 6 legjobb főiskolai, egyetemi csapat részvételével 2014. április 4-én, a Budapesti Corvinus Egyetemen a Washingtoni Szerződés aláírásának 65. évfordulója alkalmából kerül sor. A csapatoknak utazási támogatást tudunk biztosítani. A legjobb főiskolai, egyetemi csapatok a nemzeti és nemzetközi biztonság mélyebb összefüggéseire is kitérő kreatív és szakmai feladatokra számíthatnak.

A második fordulóba bejutott egyetemi/főiskolai csapatok:

Helyezés Csapat neve Eredmény
1. The Smartest Defense 90,6%
2. Alpha-Bravo-8 86,5%
3. Harmadik Dandár 82,8%
4. Spirits of Salem 80,7%
5. IKB 79,9%
6. KatoNATO 77,8%

 

 

A vetélkedő díjazása:

 • A verseny 1-3. helyezést elérő középiskolai és főiskolai/egyetemi csapatának tagjai exkluzív látogatást nyernek a Magyar Honvédség egyik elit alakulatához.
 • A szóbeli forduló minden csapata értékes könyvjutalomban részesül.

 

A vetélkedő felhívásának nyomtatható, terjeszthető változata elérhetőx

formátumban.

 

2014. február 5-től a  honlapon elérhető információk – beleértve a versenyre való felkészülést segítő forrásokat – folyamatosan frissülnek!

 

Résztvevőként és érdeklődőként is kövesse a vetélkedő 15 ÉV NATO Vetélkedő - facebook esemény
eseményét!

 

NATO-vetélkedő Magyarország NATO-tagságának 15. évfordulója alkalmából.

NATO-vetélkedő a biztonsagpolitika.hu-n.


NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizennegyediket olvashatja, amit Varga Gergely biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

NATO Hírfigyelő - 2014. december
December hónap elsősorban a partnerkapcsolatok erősítésével és az afganisztáni misszió lezárásával telt. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár találkozott többek között Ukrajna és Irak miniszterelnökével, valamint Afganisztán elnökével, továbbá részt vett a Mediterrán Dialógus 10. és az Isztambuli Együttműködési Kezdeményezés 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken. A 13 évig tartó ISAF-művelet zárása lehetőséget adott arra, hogy a főtitkár értékelhesse a szövetséges erők által elért eredményeket, ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy Afganisztán továbbra is kihívásokkal néz szembe, amelyekkel a 2015. január elsején induló új műveletnek is szembe kell majd nézni. A hónap legfontosabb eseménye a külügyminiszterek találkozója volt, ahol a résztvevők megtárgyalták a NATO reagálóképességének és készültségének fokozására eddig tett és a jövőben megteendő lépéseket, valamint ismét megerősítették támogatásukat Ukrajna irányában, a segítségnyújtás konkrét területeit is megnevezve.

A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
A NATO számára sok változást hozott a 2014-es év, komoly kihívások érték a szövetséget, ám a legfontosabb talán az az átrendeződés, amely e kihívások fontossági sorrendje terén volt megfigyelhető. Hiszen a hidegháború befejezése óta a fenyegetések zöme jellemzően a nem hagyományos kategóriából kerül ki, így a terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek proliferációja vagy a kibertérből érkező fenyegetések, azonban idén újra előtérbe került a Szövetség központi, eredeti funkciója. Az orosz fenyegetés árnyékában újra felértékelődött a kollektív védelem, annak a kérdése, hogy a szervezet képes-e garantálni tagállamai szuverenitását, lakosaik biztonságát – hiteles-e még a Washingtoni Szerződés ötödik cikkelye? A felmerült fenyegetésekre a walesi csúcstalálkozón adott válaszokat a Szövetség, a decemberi külügyminiszteri értekezlet homlokterében pedig elsősorban ezek végrehajtásának kérdése állt. Három központi téma emelhető ki: az Ukrajna elleni orosz agresszió, az új afganisztáni misszió paraméterei és a kollektív védelem szavatolása. Cikkünk a találkozó első két napjának eseményeit mutatja be; a harmadik napon bilaterális találkozókra került sor, amelyek a nyilvánosság kizárásával folytak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
A Baltikum válasza az ukrán válságra - A Varsói Biztonsági Fórum üzenetei
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. október

A NATO új stratégiai koncepciója - letölthető magyar nyelven.

2006 óta történt jelentős incidensek a kibertérben - hivatalos magyar fordítás a CSIS kiadványa nyomán.


Sikerrel zárult a XV. Euro-atlanti Nyári Egyetem
Magyarország NATO-csatlakozásának 15. évfordulója a 15. Euro-atlanti Nyári Egyetem megrendezésével is egybe esik: a július 28-án kezdődő akkreditált képzés a szolnoki MH Béketámogató Kiképzőközpontban augusztus 1-jén zárult.

Közösségi programok a nyári egyetemen
A szolnoki MH Béketámogató Kiképzőközpontban július 28. és augusztus 1. között megrendezett XV. Euro-atlanti Nyári Egyetem amellett, hogy nagy hangsúlyt fektetett az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének feladatrendszerére, válságkezelési tevékenységére és az új típusú biztonsági kihívásokra adott válaszaira, nem feledkezett meg az olyan közösségépítő eseményekről sem, amelyek révén könnyebbé vált a résztvevők közötti nem csak szakmai, hanem baráti kapcsolatok kialakulása is.

A Magyar Honvédség jelene és jövője
Válság? - Megoldjuk!
Konfliktusok, válságok, válságkezelés
Kerekasztal-beszélgetés Ukrajnáról
Oroszország újra nagyhatalom?

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?
NATO JFTC - interjú a parancsnok-helyettessel
A NATO vezérkari főnökeinek budapesti találkozója
A Kalasnyikov - avagy a XX. század egy szimbólumának - gazdasági vetülete
Az orosz haderőreformok eredményei a haderő-szervezet és a személyi állomány tekintetében
Energy Security and Diplomacy in 2013

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem