biztonsagpolitika.hu Regisztráció | BejelentkezésKategóriák
A biztonságpolitika.hu-n 2014-ben megjelent publikációk
A biztonságpolitika.hu-n 2013-ban megjelent publikációk
A biztonságpolitika.hu-n 2012-ben megjelent publikációk
A biztonságpolitika.hu-n 2011-ben megjelent publikációk
A biztonságpolitika.hu-n 2010-ben megjelent publikációk
A biztonságpolitika.hu-n 2009-ben megjelent publikációk
A biztonságpolitika.hu-n 2008-ban megjelent publikációk
A biztonságpolitika.hu-n 2008 előtt megjelent publikációk


 A biztonságpolitika.hu-n 2013-ban megjelent publikációk 
ico
Fábián Sándor: Alternatív védelmi stratégia kis államoknak (2013. december 30.) 

ico
Zsifkó Mariann: Az Afrikai Unió intézményrendszere (2013. október 9.) 

ico
Asqui Jorge Kristóf: Venezuela és a latin-amerikai integrációk jelen kapcsolata (2013. szeptember 30.) 

ico
József Balla: Applying Biometric Data for Personal Identification (2013. augusztus 23.) 

ico
József Balla: Biometric data in documents (2013. július 29.) 

ico
Lipusz Éva: Az orosz-kínai fegyverkereskedelem a 21. században (2013. július 28.) 

ico
Egeresi Zoltán: A török hadsereg változó szerepe: kiszorulás a hatalomból? (2013. július 27.) 

ico
Zsolt Melinda: Kisebbségek a hadseregben II.: Nők harcoló alakulatoknál - az Egyesült Államokban és Izraelben (2013. július 27.) 

ico
Zsolt Melinda: Kisebbségek a hadseregben I.: Katonai szolgálatra kötelezik az ultraortodox zsidó férfiakat Izraelben (2013. július 26.) 

ico
Lipusz Éva: Semlegesség közép-ázsiai módra (2013. július 26.) 

ico
Orbók Ákos: A kibertér, mint hadszíntér (2013. július 19.) 

ico
Kovács Lajos: A közigazgatás egyes elemeinek összehasonlítása a magyar és az azeri államberendezkedésben. (2013. július 15.) 

ico
Zsifkó Mariann: Az EU fejlesztési politikája. A Cotonoui Megállapodás (2013. július 14.) 

ico
Sandor Hennel: Analysis of the Capacity of the Hungraian Aviation Industry (2013. július 2.) 

ico
Vizi Sándor: A hadügy változásai a kétpólusú világrend felbomlása után (2013. július 1.) 

ico
Vizi Sándor: A grúz-orosz háború 2008 (2013. június 29.) 

ico
István Kun Szabó: Further development of unguided rockets as reflected in helicopter procurement project of the Hungarian Defence Forces (2013. június 18.) 

ico
Négyesi Áron: Az orosz haderőreformok eredményei a haderő-szervezet és a személyi állomány tekintetében (2013. június 4.) 

ico
Krisztián Répási: Current tendencies in European separatist terrorism (2013. május 15.) 

ico
Scheinring Endre: A brazil-paraguayi-argentin hármas-határterületen párhuzamosan jelentkező biztonsági kihívások (2013. május 6.) 

ico
Dr. Sáska Zoltán Attila: A Magyar Országgyűlés a "Kettős" Állampolgárságról (2013. április 24.) 

ico
Papp Ferenc: Az Országos Tiszti Kaszinó működése 1939-1940-ben (2013. február 26.) 

ico
Molnár Ákos - Kulik Gyula Attila: Az úti okmányok hamisításának változásai a rendszerváltás óta eltelt húsz évben - határrendészeti szemszögből (2013. február 15.) [ információk ]

ico
Csiki Tamás: A magyar stratégiai kultúra vizsgálatának eredményei (2013. január 10.) 

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal

Kommentár: Félelmeink és a fenyegetettség globális szintje - 2015
Az elmúlt hetekben az üzleti szféra hírei döntően a pénzügyi és a gazdasági élet bizonytalanságairól, a lelkes optimizmustól az újabb világégés lehetőségéig tartó különféle kalkulációkról szóltak. A globális felmelegedés okán a természeti csapások (pl.: extrém esőzés és árvíz) gyakoribbá válásáról hallunk híreket és ahhoz köthető eseményekről közvetítéséket. Az információs technológia fejlődésével a „cyber” térben zajló nagyhatású események (pl.: észak-koreai hacker támadás a Sony ellen) a mindennapi életünket befolyásoló, mindent átható negatív eseményeinek potenciálját vetítik elénk. Az afrikai Ebola járvány borzalmai és a megállítása érdekében tett nemzetközi erőfeszítések ugyancsak sérülékenységünkről szólnak és mindennapi aggodalmainkat gyarapítják. A terrorista támadásoktól való félelem, ha nem is mindent felülmúló, de meghatározó része kockázat érzékelésünknek - repülők, sportesemények, és újabban hidak elleni támadás képében. Mindent összevetve, 2015-ben is tovább erősödik az a tendencia, hogy a globalizált (határokat, távolságokat és sokszor költségvetési korlátokat nem ismerő) világot a kockázatokkal való folyamatos kalkuláció és az azoktól való félelem jellemzi. Miközben soha ilyen sokan nem éltünk ilyen nagymértékű biztonságban a kék bolygón.

Ez történt a héten - 47. hét
November 15-én találkozott egymással Petro Porosenko ukrán elnök és Miroslav Lajčák szlovák miniszterelnök-helyettes, illetve kül- és európai ügyekért felelős miniszter Szlovákiában. Az energiabiztonság terén az ukrán elnök nagyra értékelte Szlovákia Ukrajna érdekében végrehajtott visszafelé irányuló gázszállítását, és a két politikus egyetértett abban, hogy a Déli Áramlat gázvezeték kiépülése egyikőjük államának sem érdeke.

Analógiák és eltérések - Az Iraki Szabadság Hadművelet és a Mali Szervál Hadművelet összevetése
A hidegháború megszűnésével a 20. század utolsó és a 21. század első éveiben politikai és katonai területen olyan újfajta kihívások és fenyegetések jelentek meg, amelyekre még a legfejlettebb államok sem voltak felkészülve. 2001. szeptember 11-én valami új, rendkívül veszélyes és arctalan ellenség megjelenésére döbbent rá a nyugati világ. Ezt a fenyegető és nehezen definiálható ellenséget a terminológia terrorizmusnak nevezi, és olyan kihívásokkal szembesítette többek között az Amerikai Egyesült Államok vezetőit, amilyenekre eddig nem volt példa a történelemben. Az Amerikai Egyesült Államokat ért támadás után világossá vált, hogy a világ egyetlen nemzete sincs biztonságban a terrortámadást elkövető iszlám szélsőséges szalafisták térnyerése következtében. A szalafizmus az az iszlám doktrína, amely magába gyűjti az összes olyan muszlimot, aki tagadja az állam létjogosultságát és kizárólag a hívők uralta világ eszméjét fogadja el. A szalafisták nem ismerik el az emberek jogát törvények alkotására és a politikai folyamatok irányítására, és csak azt fogadják el követendő törvényként, ami a szent könyvben, a Koránban le van írva. A szeptember 11-ei terrortámadást követően világossá vált, hogy a biztonságpolitikai törekvéseket eddig alakító körülmények megváltoztak. A hagyományos értelemben vett „katonai elrettentés” politikája nem hozott eredményt az újfajta fenyegetéssel, a terrorizmussal szemben.

SUSCO Budapest 2014 - Az AJTK fenntartható fejlődésnek szentelt konferenciája
Az Antall József Tudásközpont idei egyik legnagyobb horderejű rendezvénye a fenntartható fejlődés témája köré szervezett kétnapos SUSCO konferencia volt. A rendezvény megszervezésében az AJTK olyan szervezetek támogatását is élvezte, mint a Nemzeti Innovációs Hivatal, a UNDP vagy a Konrad-Adenauer-Stiftung. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt. A rendezvény számos hazai és nemzetközi szakértő felvonultatásával hívta fel a figyelmet a fenntartható fejlődés fontosságára. A konferencia során az előadók szakmai véleményüket érdeklődő közönség és a sajtó képviselői előtt oszthatták meg. A konferenciát ifjúsági fórum, valamint a tudományos és civil szférának és a gazdaság privát szereplőinek megjelenési lehetőséget biztosító expo kísérte.

Antall József Tudásközpont Nemzetközi Nyári Egyetem 2014. július 7-18.
Az Antall József Tudásközpont idén második alkalommal rendezte meg nemzetközi nyári egyetemét július 7. és 18. között. Az idei nyári egyetem a közép-európai, azon belül is a Visegrádi Országok gazdasági, politikai és kulturális kapcsolatait vette nagyító alá. A biztonsagpolitika.hu szerzői július 11-én és 14-én tudósítottak az eseményről, amikor különböző biztonság- és védelempolitikai témák kerültek terítékre. Ezeket a tudósításokat olvashatják az alábbiakban.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem